Red Velvet to ciasto pochodzące z USA, charakterystycznie czerwone i przełożone białym kremem na bazie serka Philadephia. Te dwa kontrastujące ze sobą kolory dają bardzo ciekawy efekt wizualny.
Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast.
Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne.
A do tego przepyszne!
Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!
. Dzisiaj proponuje zrobic tiramisu w ksztalcie rolady a do zrobienia kremu uzyje smietanki i serka mascarpone. Pamientajmy ,ze oryginalny krem do tiramisu-to sa jajka i serek mascarpone,jednak taka masa nie utrzyma rolady,wiec jak najbardziej mozemy robic w razie potrzeby zamienniki.
Delikatny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników wymieszanych z kakao i podany z glazurą z dżemu truskawkowego i lukru. Przepis jest banalnie łatwy i szybki, na pewno uda się każdemu.
Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie.
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościc u mnie w kuchni. Zrobiłam raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych imprezach czy na osłodę szarych dni.
Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto..
Murzynek ciasto najprostsze, czekoladowe i smaczne. Ostatnio chodziło ;) za mną ciasto, a dokładnie samo przygotowywanie ciasta, pieczenie i tak powstał ten murzynek, lekko mało słodki, bo mnie w domu zagadali i dałam połowę cukru :)
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu. Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie.
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.