Tiramisu-inaczej
Tiramisu,to prosty wloski deser,ktory mozemy ksztaltowac w rozne ,wymyslne formy i podawac na rozne sposoby. Dzisiaj proponuje zrobic tiramisu w ksztalcie rolady a do zrobienia kremu uzyje smietanki i serka mascarpone. Pamientajmy ,ze oryginalny krem do tiramisu-to sa jajka i serek mascarpone,jednak taka masa nie utrzyma rolady,wiec jak najbardziej mozemy robic w razie potrzeby zamienniki.
Zapraszam!
Tiramisu-inaczej
Skladniki .30 szt.podlużnych biszkoptow
Poncz .2 lyżki kawy rozpuszczalnej
.1 lyżka rumu
.2 lyżki wrzatku
.2 szklanki wody mineralnej
Krem :
.400 ml smietanki kremowej
.200 gr serka mascarpone
.100 gr cukru pudru
.30 gr kakao ciemne
.aromat rumowy
Wykonanie
We wrzątku rozpuszczamy kawę ,dolewamy wodę i rum-odstawiamy.
Do miski wlewamy smietankę i ubijamy na sztywno,potem powoli dodajemy cukier puder.
W osobnej miseczce rozbijamy mikserem serek a nastepnie po lyżce dodajemy smietanę i aromat.
Maczamy teraz biszkopty w kawie i ukladamy na podlużnym pólmisku:
1/ rząd:
-warstwa z 10 biszkoptow
-warstwa kremu
-warstwa kakao
2/rząd
-warstwa z 8 biszkoptow
-dalej j/w.
3/rząd
-warstwa z 6 biszkoptow
-dalej j/w.
4/rząd
-warstwa z 4 biszkoptow
-dalej j/w.
Smarujemy teraz nasza "roladę " kremem ,potem pozostalym, dekorujemy w/g wlasnego uznania a na koniec mocno posypujemy kakao.
Chlodzimy w lodowce najlepiej przez noc przed podaniem.
Smacznego!