Tiramisu-inaczej

Tiramisu,to prosty wloski deser,ktory mozemy ksztaltowac w rozne ,wymyslne formy i podawac na rozne sposoby. Dzisiaj proponuje zrobic tiramisu w ksztalcie rolady a do zrobienia kremu uzyje smietanki i serka mascarpone. Pamientajmy ,ze oryginalny krem do tiramisu-to sa jajka i serek mascarpone,jednak taka masa nie utrzyma rolady,wiec jak najbardziej mozemy robic w razie potrzeby zamienniki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Tiramisu-inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tiramisu-inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tiramisu-inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tiramisu-inaczej

Skladniki .30 szt.podlużnych biszkoptow

Poncz .2 lyżki kawy rozpuszczalnej

.1 lyżka rumu

.2 lyżki wrzatku

.2 szklanki wody mineralnej

Krem :

.400 ml smietanki kremowej

.200 gr serka mascarpone

.100 gr cukru pudru

.30 gr kakao ciemne

.aromat rumowy

Wykonanie

We wrzątku rozpuszczamy kawę ,dolewamy wodę i rum-odstawiamy.

Do miski wlewamy smietankę i ubijamy na sztywno,potem powoli dodajemy cukier puder.

W osobnej miseczce rozbijamy mikserem serek a nastepnie po lyżce dodajemy smietanę i aromat.

Maczamy teraz biszkopty w kawie i ukladamy na podlużnym pólmisku:

1/ rząd:

-warstwa z 10 biszkoptow

-warstwa kremu

-warstwa kakao

2/rząd

-warstwa z 8 biszkoptow

-dalej j/w.

3/rząd

-warstwa z 6 biszkoptow

-dalej j/w.

4/rząd

-warstwa z 4 biszkoptow

-dalej j/w.

Smarujemy teraz nasza "roladę " kremem ,potem pozostalym, dekorujemy w/g wlasnego uznania a na koniec mocno posypujemy kakao.

Chlodzimy w lodowce najlepiej przez noc przed podaniem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy