Kremówka z truskawkami
- Składniki:
- Ciasto :
- *Mąka pszenna – 400 g
- *Masło – 200 g
- *Śmietana 18% gęsta – 125 ml
- *Sól – 1 szczypta
- Masa :
- *Mleko – 750 ml
- *Masło – 50 g
- *Cukier – 1 szkl
- *Cukier wanilinowy – 1 op
- *Mąka pszenna – 2 łyżki
- *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- *Budyń waniliowy – 1 op
- *Żółtko – 2 szt
- *Truskawki ( mrożone ) – 250 g
- DODATKOWO :
- *Cukier puder
Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie.
Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka.
Gwarantuję!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Składniki na ciasto prędko zagniatamy na gładkie ciasto , wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
Dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy.
Okręgiem tortownicy wycinamy z jednego okrąg , drugim wyklejamy dno tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.
KREM :
500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
Dodajemy 2 żółtka i wlewamy gotującego się mleka.
Dodajemy masło i dokładnie razem mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Studzimy.
CAŁOŚĆ :
Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki.
Zalewamy kremem budyniowym , przykrywamy drugim ciastem , obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!