Kremówka z truskawkami

Kremówka z truskawkami
  • Składniki:
  • Ciasto :
  • *Mąka pszenna – 400 g
  • *Masło – 200 g
  • *Śmietana 18% gęsta – 125 ml
  • *Sól – 1 szczypta
  • Masa :
  • *Mleko – 750 ml
  • *Masło – 50 g
  • *Cukier – 1 szkl
  • *Cukier wanilinowy – 1 op
  • *Mąka pszenna – 2 łyżki
  • *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • *Budyń waniliowy – 1 op
  • *Żółtko – 2 szt
  • *Truskawki ( mrożone ) – 250 g
  • DODATKOWO :
  • *Cukier puder

 

Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie.

Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka.

Gwarantuję!

Zdjęcie - Kremówka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Składniki na ciasto prędko zagniatamy na gładkie ciasto , wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

Dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy.

Okręgiem tortownicy wycinamy z jednego okrąg , drugim wyklejamy dno tortownicy.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.

 

KREM :

500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.

W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.

Dodajemy 2 żółtka i wlewamy gotującego się mleka.

Dodajemy masło i dokładnie razem mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Studzimy.

CAŁOŚĆ :

Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki.

Zalewamy kremem budyniowym , przykrywamy drugim ciastem , obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Zdjęcie - Kremówka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów