Murzynek

Murzynek
  • SKŁADNIKI:
  • ( na keksówkę )
  • * jajka - 3 szt
  • * zimna woda - 5 łyżek
  • * mąka - 200 g
  • * cukier - 1,5 szklanki
  • * margaryna - 250 g
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * kakao - 2 łyżki

Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast.

Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne.

A do tego przepyszne!

Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!

Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Margarynę rozpuszczamy.

Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy.

Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno.

Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).

Pieczemy ok. 30 minut w 170 C

Gotowość sprawdzamy patyczkiem.

Studzimy.

Polewamy czekoladą i zajadamy!

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów