Murzynek
- SKŁADNIKI:
- ( na keksówkę )
- * jajka - 3 szt
- * zimna woda - 5 łyżek
- * mąka - 200 g
- * cukier - 1,5 szklanki
- * margaryna - 250 g
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * kakao - 2 łyżki
Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast.
Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne.
A do tego przepyszne!
Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!
Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Margarynę rozpuszczamy.
Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy.
Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno.
Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).
Pieczemy ok. 30 minut w 170 C
Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Studzimy.
Polewamy czekoladą i zajadamy!