Łosoś w sosie chraimeh
To danie przygotowywałam już kilkukrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowało. Z pewnością zasługuje na to, by podzielić się z Wami przepisem na nie. Znalazłam go w książce "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi, z której pochodzi też przepis na pyszną sałatkę ze szpinaku z migdałami i daktylami, który przedstawiałam na blogu. Ryba w pomidorowym sosie chraimeh, z kuminem, kminkiem, chili i cynamonem, to danie sefardyjskich Żydów, tradycyjnie podawane z chałką. Jest proste, pikantne, sycące i bardzo smakowite - polecam!
Łosoś w sosie chraimeh
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 kawałki łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta mielonej papryki chili
- szczypta cynamonu
- 1/2 zielonej papryczki chili
- 80ml wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cytryna lub limonka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem w płaskim naczyniu.
Obtoczyć w niej łososia i strząsnąć nadmiar.
Smażyć go na dużym ogniu 1-2 minuty po obu stronach.
Zdjąć rybę z patelni i przetrzeć ją.
Czosnek, przyprawy, chili i 1 łyżkę oleju
zmiksować na gładką pastę w blenderze.
Rozgrzać resztę oleju i dodać pastę.
Smażyć, mieszając, przez 30 sekund.
Dodać wodę i przecier pomidorowy.
Zagotować i dodać cukier, sok z cytryny,
1/3 łyżeczki soli i pieprz do smaku.
Włożyć rybę, zagotować sos, przykryć i gotować
na małym ogniu przez 7-11 minut, aż łosoś będzie dobry.
Zdjąć patelnię z ognia i podnieść pokrywkę.
Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej, z kuskusem,
posypane kolendrą i z cząstkami cytryny lub limonki.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal