Proponuję dziś na obiad kurczaka w curry w jogurcie z dodatkiem pysznego mango.Połączenie słodyczy tego egzotycznego owocu z curry i imbirem jest pyszne.
Danie, które idealnie nadaje się na świąteczny stół. Po pierwsze jest naprawdę pysznie otulone w kołderkę z marchewki i pieczarek, po drugie jest trochę kaloryczne bo zawiera majonez więc raczej zbyt często robić go nie będę.
Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
Na podpieczony spód nakładamy masę szpinakową. Na to kładziemy kawałki ryby i plastry pieczarek, suszone pomidory, całość obsypujemy obficie parmezanem i wstawiamy tartę z powrotem do pieca na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.
Przed Wami druga odsłona tureckich chlebków, tym razem z kurczakiem. Jest równie pyszna jak poprzednia z mięsem mielonym. Te chlebki na stałe trafiły do naszego rodzinnego menu. Czeka je jeszcze wiele różnych wersji nadzienia :)
Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
Przejrzałam wiele przepisów i to, co mi wyszło jest ich wypadkową (...). Przygotowałam się do robienia tego dania bardzo starannie, bo przygotowywałam je dla gorącego wielbiciela ostrego chińskiego kurczaka z orzeszkami ziemnymi.
Proponujemy spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym. Połączenie łososia i cytryny wydaje się być znane, jednak z dodatkiem spaghetti nabiera nowych walorów smakowych. Krem cytrynowy, wspaniale gęsty i aksamitny, znakomicie orzeźwia - prawie tak, jak lampka białego, schłodzonego wina, czyli nieodzowny dodatek do potrawy.