Gołąbki z ziemniakami i bryndzą

Gołąbki z ziemniakami i bryndzą


Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorowym jedliście zapewne nie raz.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg)
  • 500g ziemniaków
  • 125 g bryndzy
  • 200 g cebuli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia cebuli - około 2 łyżki
  • 1 szklanka bulionu

Z umytej kapusty usunęłam głąb. Włożyłam ją do lekko osolonego wrzątku na około 10-15 minut. Po wyjęciu obrałam liście z których usunęłam grube końce.

Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pora na przygotowanie farszu.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę
z pokrojonym wędzonym boczkiem.
Dodałam pieprz i majeranek.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na drobnej tarce starłam ziemniaki. Odcisnęłam z nich nadmiar soku.

Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Połączyłam ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam bryndzę i sporo czarnego pieprzu.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbiłam jajka.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zawinięte gołąbki ułożyłam ciasno w garnku.
Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę polecam. Spróbujcie je przygotować. Smacznego!

Zdjęcie - GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów