Schab w pomarańczach
Okres Bożego Narodzenia, jak i cała zima, to czas sprzyjający niesamowitym aromatom. Bardzo lubię ciepło wydostające się z kuchni, powolutku rozchodzące się po całym domu. Jeszcze przyjemniej jest, gdy temu ciepłu towarzyszą ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale pasuje na świąteczny stół. Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców.
Schab w pomarańczach
Składniki:
- 1 i 1/5 kg schabu bez kości
- 5 pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 2 cebule
- 3 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
- sól, pieprz
- 100 ml wody
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Schab po umyciu i osuszeniu wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem, obkładamy margaryną Palma i cebulą. Dodajemy laskę cynamonu połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem. Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już nie przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki.
Dla 4-6 osób Czas: 105 minut (przygotowanie 15 minut, pieczenie 90 minut)