Meksykański gulasz wołowy z fasolą
Od dawna miałam ochotę na długo gotowaną, rozpływającą się w ustach wołowinę, ale najlepiej w jakiejś ciekawszej formie. Dlatego wybrałam przepis BBC Good Food na meksykańskie chilli z wołowiny. Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.
Meksykański gulasz wołowy z fasolą
- 2 łyżki oleju
- 500g wołowiny na gulasz
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (8g)
- po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i kuminu
- 1/2 łyżki pasty chipotle
(zastąpiłam 1/4 łyżeczki wędzonej
papryki i 2/3 łyżki harissy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mąki
- 250ml wody lub bulionu wołowego
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dymka
W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę oleju.
Podsmażyć na nim pokrojone w kostkę mięso.
Wyjąć je z garnka i odstawić.
Dodać resztę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, kminek,
kumin, pastę chipotle i mąkę i smażyć przez kilka minut.
Dolać wodę lub bulion i dokładnie wymieszać.
Dodać przecier pomidorowy i oregano.
Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać z powrotem wołowinę, przykryć i gotować przez 1 godzinę i 45 minut.
Na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę i dodać przepłukaną fasolę.
Ew. doprawić i podawać posypane posiekaną dymką, z ryżem lub chlebem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal
Meksykański gulasz wołowy z fasolą
- 2 łyżki oleju
- 500g wołowiny na gulasz
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (8g)
- po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i kuminu
- 1/2 łyżki pasty chipotle
(zastąpiłam 1/4 łyżeczki wędzonej
papryki i 2/3 łyżki harissy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mąki
- 250ml wody lub bulionu wołowego
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dymka
W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę oleju.
Podsmażyć na nim pokrojone w kostkę mięso.
Wyjąć je z garnka i odstawić.
Dodać resztę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, kminek,
kumin, pastę chipotle i mąkę i smażyć przez kilka minut.
Dolać wodę lub bulion i dokładnie wymieszać.
Dodać przecier pomidorowy i oregano.
Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać z powrotem wołowinę, przykryć i gotować przez 1 godzinę i 45 minut.
Na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę i dodać przepłukaną fasolę.
Ew. doprawić i podawać posypane posiekaną dymką, z ryżem lub chlebem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal