Najlepsze curry z indyjskiej restauracji: kurczak, papryka, cebula


Chociaż na blogu pojawił się już przepis na curry, to z perspektywy widzę, że nie był idealny. Znając dobą "curry bazę", można kombinować z różnymi dodatkami: warzywami, mięsem czy strączkowymi. Jednak to zestawienie smakuje mnie i mojemu Lubemu najlepiej. Jaki jest według mnie sekret dobrego curry?



Po pierwsze - warzywa muszą być naprawdę chrupiące, jednak mimo tego porządnie obrobione termicznie.

Po drugie - curry musi być ostre, a najlepiej jeśli ostrość uzyskuje dzięki świeżej papryczce, imbirowi i dużej ilości czosnku. Oczywiście można skorzystać z suszonych przypraw, jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżych, ale musimy liczyć się z mniej spektakularnym efektem.

Po trzecie - kolejność dodawania składników.

Po czwarte - według mnie nie ma sensu robić mniej ostrego curry, jeśli ktoś preferuje łagodniejsze smaki. W ostrości tkwi istota tego dnia. Dla amatorów łagodniejszych smaków są inne dania i kuchnie.

Po piąte - curry można podawać zapewne na różne sposoby, ale chyba najczęściej podawane jest z plackami naan (uwielbiam) albo z ryżem (najlepiej jaśminowym lub basmati).

Macie swoje ulubione curry? Coś byście dodali do tej listy?


Składniki na ok. 4 porcje:


  • 1 puszka pomidorów lub analogiczna porcja pomidorów świeżych w sezonie
  • 2-3 duże cebule lub kilka małych
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna
  • 1-2 łyżki śmietany lub mleka kokosowego (opcjonalnie dla zrównoważnia smaku)
  • olej do smażenia
  • ok. 1,5 - 2 opakowania curry w proszku
  • 1 papryczka chilli
  • pół główki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli


Imbir, czosnek (starte na tarce), pokrojone drobno chilli i curry przesmażyć na oleju. Puszkę pokrojonych pomidorów dorzucić do przypraw i przesmażyć aż pomidory trochę zgęstnieją. Dodać cynamon, gałkę, odrobinę oregano (opcjonalnie). Paprykę i cebulę pokroić na spore kawałki (min. ok. 2 x 2 cm). Nie mogą być za małe, bo się rozgotują. Do gotujących się pomidorów dorzucić cebulę i paprykę. Dusić ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając, nie dopuścić do rozgotowania warzyw. Dodać kawałki kurczaka. Gotować tylko moment. Dorzucić 1-2 łyżki śmietany. Podawać z ryżem lub pszennymi plackami np. naanami.


Przepisy z tych kategorii

Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym
3

Kurczak w kremowym sosie z mle…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Filety z kurczaka z sosem z porów i suszonych pomidorów
11

Filety z kurczaka z sosem z po…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tajskie zielone curry z kurczaka

Tajskie zielone curry z kurcza…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy