Zapiekanka z łososia
Zapiekanka z łososia i szpinaku - tym razem delikatny filet z łososia i świeży szpinak zapiekany w koklikach. Danie proste i wykwintne zarazem, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Idealne na przystawkę, obiad, kolację lub propozycja na zbliżające się święta...
SKŁADNIKI:
1 op. szpinaku (150g)
300 g świeżego filetu z łososia
1 białko
kilka sztuk paluszków surimi
sól, pieprz
cytryna
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj na drobno. Surimi pokrój w niewielką kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem.
Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. Posiekanego łososia, szpinak i i lekko roztrzepane widelcem białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
Przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu poukładaj kawałki surimi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Odczekaj parę minut , przewróć naczynie do góry dnem i zawartość wyłóż na talerz. Posyp koperkiem i podawaj.
Smacznego :)