Delikatne, o waniliowym smaku i aromacie. Placuszki są bez dodatkowego cukru w składzie, wystarcza ten pochodzący z serka. Słodyczy nadaje prosty sos borówkowy a la komfitura. Trudno się powstrzymać, by nie wyjadać go prosto z miseczki :)
Klasyczna lasagne z mięsem i warzywami, czyli z sosem przypominającym nieco ten boloński. Nic dziwnego, że trudno znaleźć osobę, która nie lubi tej potrawy - lasagne jest sycąca, aromatyczna i po prostu bardzo smaczna
Placki z cukinii robiłam kilka razy, mimo tego, że wszystkim zawsze smakowały, mi wydawały się nijakie. Wreszcie przeglądając blogi doznałam olśnienia czego brakowało moim plackom do tej pory. Magicznym składnikiem okazał się czosnek.
Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!(...) Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych …. Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką. Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …
Miałam pewne obawy przed ich samodzielnym robieniem, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały! Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni. Nawet codziennie ;)
Puszysty omlet biszkoptowy jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy. Szybkie śniadanko zaraz będzie;-)
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem to danie, które często gości u nas na stole, ale na blogu jeszcze go nie było, czas to nadrobić. Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu więc jest okazja. Jest to danie, które przy okazji pozwala nam wykorzystać resztki mięsa niezjedzonego po upieczeniu kurczaka.
Dziś przedstawiam przepis na kolejny włoski przysmak – calzone. Tak naprawdę jest to typowy włoski street food, gdyż można je jeść idąc lub stojąc, trzymając w ręku. Składa się z ulubionego sosu pomidorowego, ciasta na pizzę, a przy nadzieniu można już popuścić wodze fantazji. W tym przypadku jest to kurczak, szpinak i grzyby leśne, no i najważniejszy chyba składnik- mozzarella:).
To jest szybkie ciasto na pizzę. Dodatki oczywiście dowolne, jakie tylko lubicie. Dziś u mnie z kurczakiem, papryką, pieczarkami, oliwkami, cebulą i oczywiście serem żółtym. Tym razem masło zastąpiłam Smakowitą Pajdą. Ciasto było aromatyczne dzięki zawartości ziół, całość po prostu pyszna!
Smaczne, choć niezbyt fotogeniczne danie. Do szybkiego przyrządzenia - wystarczy kilkanaście minut. Od dawna miałam ochotę na wypróbowanie tego przepisu.
Trochę się obawiałam podczas przygotowywania, czy to będzie jadalne, bo zapach unoszący się początkowo z garnka nie był zbyt zachęcający ;) Efekt pozytywnie mnie zaskoczył.
Po tym, jak kilka dni temu przygotowałam, coś mnie tknęło, żeby podobny do pierowego farsz przygotować do tart. Doprawiłam go dodatkowo koperkiem oraz szczypiorem, co okazało się pomysłem lepszym niż dobry, bo tarta udała się znakomicie!
To danie muszę zapisać natychmiast, bo inaczej będę później żałować, że tego nie zrobiłam. Bardzo proste, ale jednak szczegóły warto zanotować. Dodam, że to lasagne bez beszamelu, ale równie kaloryczne, więc nie ma co się oszukiwać .
Wyjątkowo prosty i szybki dodatek do obiadu. Kuskus wcale nie musi być bez smaku – dodajcie kilka składników a będzie wyśmienity. Przekonajcie się sami!
Kto był na tyle genialny, żeby wymyślić danie tak łatwe do przygotowania? Kim był człowiek, który wpadł na pomysł, żeby rozmieszać mąkę z wodą, nadać ciastu kształt i wysuszyć je, aby potem w każdej chwili móc je szybko ugotować?