Risotto makaronowe wg Nigelli L.
Smaczne, choć niezbyt fotogeniczne danie. Do szybkiego przyrządzenia - wystarczy kilkanaście minut. Od dawna miałam ochotę na wypróbowanie tego przepisu.
Trochę się obawiałam podczas przygotowywania, czy to będzie jadalne, bo zapach unoszący się początkowo z garnka nie był zbyt zachęcający ;) Efekt pozytywnie mnie zaskoczył.
przepis z książki Nigellissima - Nigella Lawson
Składniki :
- 250 g makaronu orzo [drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu]*
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 150 g pancetty [użyłam szynki serrano]
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 625 ml wrzątku
- sól
- łyżka miekkiego masła
- 2 łyżki startego parmezanu
W dużym rondlu lub patelni o grubym dnie [średnica ok.22 cm] rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną pancettę/szynkę, podsmażyć, aż się zrumieni. Dodać groszek i smażyć przez minutę cały czas mieszając.
Do podsmażonych składników wsypać makaron, wymieszać, zalać 500 ml wrzątku, delikatnie posolić [nie za dużo, bo szynka i parmezan są słone]. Zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając trochę wrzątku z czajnika.
Makaron jest gotowy, gdy wchłonie wodę i jest miękki - jeżeli tak się nie stanie po 10 minutach, dolać jeszcze nieco wrzątku i chwilę dłużej pogotować, często mieszając [pod koniec gotowania potrawa może przywierać do dna garnka].
Do gotowego makaronu dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i od razu podawać.
*można również użyć innego drobnego makaronu, wtedy czas gotowania może się trochę różnić od podanego w przepisie