Kuskus cytrynowo-ziołowy
Wyjątkowo prosty i szybki dodatek do obiadu. Kuskus wcale nie musi być bez smaku – dodajcie kilka składników a będzie wyśmienity. Przekonajcie się sami!
Kuskus cytrynowo-ziołowy składniki na 2 porcje:- 120 g kuskusu
- ok. 260ml bulionu drobiowego/warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- tymianek (ok. 2 gałązki tymianku / 1 łyżeczka suszonego)
Bulion zagotowuję, dodaję oliwę i sok z cytryny. Zalewam kuskus i odstawiam pod przykryciem na 5-6 minut. Płyn powinien zakryć kuskus ok. 0,5 cm.
Gdy kuskus wchłonie płyn, spulchniam go widelcem, dodaję zioła i skórkę z cytryny.