Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem to danie, które często gości u nas na stole, ale na blogu jeszcze go nie było, czas to nadrobić. Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu więc jest okazja. Jest to danie, które przy okazji pozwala nam wykorzystać resztki mięsa niezjedzonego po upieczeniu kurczaka. Ja teraz chwilowo jest na mega wymagającej diecie, więc danie też jest akurat dla mnie :)
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem
- mięso z pieczonego kurczaka ( tyle ile mamy :))
- 1 żółta cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,7 l. sosu pomidorowego ( u mnie ten )
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- świeża bazylia 10 listków
- ser żółty świeżo stary ( może być parmezan )
- ewentualnie – 1mała ostra papryczka chilli
- ugotowany na pół twardo makaron kokardki ( u mnie 20 dkg na 4 porcje )
Mięso z kurczaka kroimy w miarę drobno. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kosteczkę. ( kroimy ew. papryczkę )
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek (ew.dodajemy papryczkę) i przesmażamy aż zacznie pięknie pachnieć. Dorzucamy mięso z kurczaka całość przesmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i gotujemy ok. 15 minut. Sos nam odparuje całość się zagęści.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron ( dobrze żeby był ciepły świeżo ugotowany), zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 180 C. Makaron pod sosem dojdzie i będzie pyszny al’dente z pysznym sosem.
Przepis dodaję do akcji: