Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

To danie muszę zapisać natychmiast, bo inaczej będę później żałować, że tego nie zrobiłam. Bardzo proste, ale jednak szczegóły warto zanotować. Dodam, że to lasagne bez beszamelu, ale równie kaloryczne, więc nie ma co się oszukiwać . Osobiście za beszamelem nie przepadam i wolę inne opcje, czyli tak jak tutaj śmietana słodka odegrała prawie pierwsze skrzypce i świetnie się spisała.

Zdjęcie - Lasagne ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Płaty lasagne gotowej do zapiekania, ok. 6 sztuk, w sumie 250 g
500 g szpinaku, świeżego lub mrożonego lub nawet po połowie z każdego rodzaju tak jak w tym przypadku
500 ml śmietany słodkiej co najmniej 30%
250 g białego sera, twarogu, najlepiej już zmielonego
2 jajka
2 łyżki posiekanego koperku
gałka muszkatołowa
czosnek - 2-3 ząbki świeżego lub ewentualnie 2 łyżeczki granulowanego
sól
czasrny pieprz
ser parmezan, ładnie starty

Przygotowanie:

1. W tej wersji użyłam szpinaku mrożonego i świeżego. Szpinak mrożony przełożyć na patelnię i rozmrozić pod przykryciem na średnim ogniu. Wypłukać porządnie (kilka razy) świeże liście szpinaku i odcedzić. Dodawać partiami na patelnię, mieszając od czasu do czasu. Posolić, nie żałować, bo szpinak lubi sól. Dodać pieprz, około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i czosnek. Zdjąć z ognia. Wlać śmietanę na patelnię i całość wymieszać. Na koniec dodać koperek.

2. Dwa jajka lekko ubić, dodać twaróg, doprawić solą i pieprzem i wymieszać na w miarę jednolitą konsystencję.

3. Układać płaty lasagne w wyższym naczyniu do zapiekania lub formie do pieczenia. Każdy płat lasagne posmarować serem i polać sosem szpinakowo-śmietanowym. Płat lasagne, twaróg i sos aż do ostatniej warstwy. Na koniec posypać parmezanem.

4. Zapiekać około 30 - 40 minut aż wierzch po bokach zacznie się rumienić. Długość zapiekania zależy od tego czy naczynie jest wysokie czy wysokie i szerokie. Ważne, aby wierzch po bokach szczególnie ładnie się zezłocił.

5. Lasagne smakuje najlepiej po co najmniej 2 godzinach od upieczenia.
(Zazwyczaj zostawiam lasagne w ciepłym piekarniku, aby doszła do siebie, czyli nabrała właściwej formy i konsystencji)

Smacznego!

Kategorie przepisów