Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!
Wbrew pozorom piersi kurczaka z warzywami to pomysł na prosty i zdrowy obiad. Filety kurczaka marynuję w oleju Kujawskim z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Tak przygotowane filety nie potrzebują już panierki, wystarczy je posypać ziołami i obsmażyć. Warzywa można dobierać dowolnie, ja użyłam mojej ulubionej brukselki i marchewki, do warzyw przygotowałam mój ulubiony sos z masła i octu winnego. Bardzo polecam to danie na wiosenny obiad :-)
Makaron z brokułami i szynką brzmi banalnie, ale intrygujący akcent nadaje tu jajko w koszulce, które pod naciskiem widelca rozlewa się, tworząc w ten sposób smakowity sos.
Ogromna szkoda, że jagnięcina nie jest w Polsce popularna, bo bardziej opłaca się wysyłać mięso na eksport do Niemiec i Włoch, a na nasz rodzimy rynek trafia tak niewielka ilość i to w wysokich cenach. Pozostaje mieć nadzieję, że z czasem ta sytuacja będzie się zmieniać na lepsze.
Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie bezmięsnego dania obiadowego. Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie, można je również upiec w piekarniku.
Mielone mięso uwielbiam w każdej postaci, głównie za sprawą możliwości idealnego połączenia z dobranymi przyprawami i ziołami. W tej wersji delikatne połączenie mięsa jagnięcego z miętą oraz nutą cytrynową, smakuje rewelacyjnie.
Delikatne polędwiczki z serem pleśniowym i szpinakiem to idealne połączenie smaków, sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, czy kolacji ze znajomymi. Oprócz rewelacyjnego smaku ich ogromnym atutem, jest niesłychanie szybki czas przygotowania.
Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik- pachnący przyprawami sos. Dzięki przyprawom curry bombarduje kubki smakowe całą paletą smaków, a nozdrza atakuje niesamowitymi aromatami.
To wersja inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, a właściwie stosowanymi w niej przyprawami. Oto podrasowana, unowocześniona wersja klasycznego wiosennego dania, wzbogacona zielenią ogórka i żółcią kurkumy.
Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak.