Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym
Delikatne polędwiczki z serem pleśniowym i szpinakiem to idealne połączenie smaków, sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, czy kolacji ze znajomymi. Oprócz rewelacyjnego smaku ich ogromnym atutem, jest niesłychanie szybki czas przygotowania.
Czas przygotowania 20 minut. Składniki (2 porcje):
300g polędwicy wieprzowej
150g szpinaku baby
50g sera blue
50g śmietany 30%
2 ząbki czosnku
35ml Oleju kujawskiego z ziołami z pomidorami, czosnkiem i bazylią
50g masła
Szczypta soli morskiej
Szczypta pieprzu kolorowego
Polędwiczki kroimy na plasterki ok. 1,5 cm grubości. Następnie palcami delikatnie rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy Kujawski z ziołami i smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie na innej patelni, na maśle podsmażamy przeciśnięty czosnek, po chwili wrzucamy do niego liście szpinaku, oraz ser blue i smażymy do momentu aż stracą objętość. Do szpinaku wlewamy tłuszcz, który pozostał po smażeniu mięsa, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Mięso podajemy na sosie szpinakowym.
Aby potrawa lepiej się prezentowała, warto zostawić kilka kosteczek sera i posypać nimi gotową potrawę.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.