Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym

Delikatne polędwiczki z serem pleśniowym i szpinakiem to idealne połączenie smaków, sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, czy kolacji ze znajomymi. Oprócz rewelacyjnego smaku ich ogromnym atutem, jest niesłychanie szybki czas przygotowania.
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Czas przygotowania 20 minut. Składniki (2 porcje):
300g polędwicy wieprzowej
150g szpinaku baby
50g sera blue
50g śmietany 30%
2 ząbki czosnku
35ml Oleju kujawskiego z ziołami z pomidorami, czosnkiem i bazylią
50g masła
Szczypta soli morskiej
Szczypta pieprzu kolorowego
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polędwiczki kroimy na plasterki ok. 1,5 cm grubości. Następnie palcami delikatnie rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy Kujawski z ziołami i smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie na innej patelni, na maśle podsmażamy przeciśnięty czosnek, po chwili wrzucamy do niego liście szpinaku, oraz ser blue i smażymy do momentu aż stracą objętość. Do szpinaku wlewamy tłuszcz, który pozostał po smażeniu mięsa, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Mięso podajemy na sosie szpinakowym.
Aby potrawa lepiej się prezentowała, warto zostawić kilka kosteczek sera i posypać nimi gotową potrawę.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów