Polędwiczki wieprzowe w ananasie
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 10 g wędzonego boczku (w cieniutkich plastrach)
- Naturalna marynata do mięs Knorr
- 1 cebula
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1/2 pęczka natki kolendry
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta pieprzu
- oliwa
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak.
Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso.
Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ananasa wyjąć z puszki, dobrze odsączyć i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki około 1x1 cm.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć na nim zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóżyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170˚C, przez około 25-30 minut.
Teraz na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodać ananasa i chwilę poddusić. Całość zalać szklanką wody. Jeżeli uznasz to za konieczne dopraw pieprzem i odrobiną soli. Dodać miód. Smażyć do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w grube plastry i posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ananasem serwowanym obok mięsa. Smacznego.
Źródło: przepisy.pl