Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Scroll down for recipe in English
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
(4 porcje)
Składniki:
- 170 g ulubionego makaronu
- 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- sól i pieprz
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
- Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso z patelni.
- Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę oleju i włóż cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości.
- Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku, podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia.
- Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem.
Smacznego!
English version
Hungarian pork tenderloin paprikash
(4 servings)
Ingredients:
- 170 g uncooked egg pasta
- 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces
- salt and pepper
- 5 teaspoons olive oil or vegetable oil
- 1 big onion, chopped
- 1 bell pepper, chopped
- 2-3 cloves od garlic, minced
- 2 tablespoons all-purpose flour
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 teaspoon chopped fresh thyme
- 1 teaspoon hot paprika
- 1/2 cup dry white wine
- 1 cup chicken stock
- 1 tablespoon cider vinegar
- 3 tablespoons sour cream
Preparation:
- Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle pork with salt and pepper.
- Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add pork and cook 4 minutes, browning on all sides. Remove pork from pan.
- Reduce heat to medium, add remaining oil to pan, along with onion, bell pepper, garlic. Season with salt and pepper and saute until vegetables are tender.
- Add flour, tomato paste, thyme and paprika and saute 30 seconds. Add wine, cook 1 minute, scraping pan to loosen browned bits, add stock and vinegar, and bring to a boil.
- Add pork, reduce heat, and simmer 5 minutes or until pork is tender. Remove pan from heat and stir in sour cream. Serve over pasta.
Enjoy!