Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem
Mielone mięso uwielbiam w każdej postaci, głównie za sprawą możliwości idealnego połączenia z dobranymi przyprawami i ziołami. W tej wersji delikatne połączenie mięsa jagnięcego z miętą oraz nutą cytrynową, smakuje rewelacyjnie.
Czas przygotowania 45 minut
Składniki (2 porcje)
250g mielonej jagnięciny
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej z lnem
2 ząbki czosnku
1 cebula
Pęczek świeżej mięty
30ml oleju Kujawskiego z ziołami z cytryną i bazylią
Łyżeczka soli morskiej
Łyżeczka pieprzu kolorowego
Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z ziołami. Na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy całość się zeszkli, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem wraz z bułką tartą, żółtkiem oraz umytą i drobno posiekaną miętą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki smażymy na kujawskim przez około 5-7 minut, tak by nabrały ładnego koloru. Małe kotleciki podajemy ciepłe ze świeżo posiekaną miętą.
Warto poeksperymentować z innymi świeżymi ziołami, smak mięty można wzbogacić świeżą bazylią czy szałwią.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.