Kotlety z indyka w nasionach lnu
Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam
porcja na 2 osoby
- ok 300 fileta z indyka
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 jajko
- 4-5 łyżek siemienia lniango
- 1 łyżeczka chia
- 1 -2 łyżki sezamu
Mięso umyć oczyścić z błon , pokroić na małe kotleciki i lekko rozbić. Następnie do miseczki nalać sos sojowy,ocet balsamiczny - włożyć kotlety i zamieszać aby sos pokrył całe mięso - odstawić na ok 20-30 minut. Mięso nie może leżeć zbyt długo bo będzie za-słone.
Na talerz wysypać nasiona i odstawić.
W drugiej miseczce lekko ubić jajko i maczać kotlety następnie obtaczać w nasionach i smażyć na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną tłuszczu z obu stron na rumiano.
Podawać do obiadu np z ryżem i świeżą surówką z kapusty.
Smacznego
przepis własny