Tagliatelle z brokułami, szynką i jajkiem w koszulce
Makaron z brokułami i szynką brzmi banalnie, ale intrygujący akcent nadaje tu jajko w koszulce, które pod naciskiem widelca rozlewa się, tworząc w ten sposób smakowity sos.
Inspiracją był przepis z Biedronkowej gazetki z włoskimi przepisami, ale tam jajko było sadzone, a makaron dodatkowo polany był śmietanowym sosem, z którego zrezygnowałam. Pomyślałam, że jajko w koszulce będzie ciekawą opcją. Chociaż jego przygotowanie wydaje się trudne, tak naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego i jeszcze nie zdarzyło mi się takiego jajka „zepsuć” :)
Przygotowanie pozostałych składników potrawy jest już zupełnie nieskomplikowane, tyle że wymaga podzielności uwagi i użycia 4 naczyń na kuchence niemal w tym samym czasie ;)
TAGLIATELLE Z SZYNKĄ, BROKUŁAMI I JAJKIEM W KOSZULCE
(2 porcje)
300g świeżego makaronu tagliatelle lub 180g suszonego,
200g brokułów (mogą być mrożone),
2 duże jajka,
40g szynki parmeńskiej (lub innej podobnej, np. szwarcwaldzkiej),
2 łyżki świeżo startego parmezanu (lub parmezan w płatkach),
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu,
sól,
świeżo mielony pieprz,
½ łyżeczki cukru,
świeża bazylia
Różyczki brokułów ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w paski szynkę. Gdy szynka będzie już prawie gotowa, dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażyć, aż lekko się zezłoci. Dodać makaron i brokuły, wymieszać.
W rondlu zagotować ok. 1-1,25 litra wody z 1 łyżką octu. Jajko wbić do małej miseczki, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Łyżką zamieszać wodę tak, by powstał wir. W sam środek wiru przelać jajko z miseczki. Gotować na bardzo małym ogniu przez około minutę. W razie potrzeby można delikatnie zagarniać rozpraszające się białko tak, by otaczało żółtko. Łyżką cedzakową ostrożnie wyjąć jajko i ułożyć na porcji makaronu.
W ten sam sposób ugotować drugie jajko.
Każdą porcję oprószyć pieprzem, posypać parmezanem i listkami bazylii.