Dla mnie carboanra to kilka najprostszych składników panceta(lub boczek), jajka, parmezan i świeżo mielony pieprz. Kropka, nic więcej nie potrzeba, by stworzyć idealnie kremowy, pełen smaku sos. To jedno z dań idealnych, moim skromnym zdaniem. W prostocie siła, szczególnie we włoskiej kuchni!
I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!
Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.
Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę.
Kolejny pomysł na obiad, który dosłownie (!) robi się sam. Przygotowanie naczynia żaroodpornego z całą jego pyszną zawartością zajmuje max 10 min, wrzucamy do piekarnika, a reszta robi się sama. Prosto i pysznie. Czosnek i pomidory nadają mięsu cudnego smaku. Na koniec nie zapomnijcie wytrzeć pieczywem aromatycznej oliwy z dna naczynia.
Odcedzić makaron, dodać do niego kurczaka, gruszki oraz sos śmietanowy-curry i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać płatkami migdałowymi i skórką z limonki oraz udekorować paseczkami ze skórki gruszki...
Dzisiejszy przepis do propozycja dla osób lubiących słodko-ostre połączenia. Kurczak w sosie na bazie miodu i musztardy francuskiej jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego niezwykle aromatyczny. Idealny pomysł na posiłek do pracy i szybki obiad w środku tygodnia :)
Warzywno-grzybowy gulasz, który robiłam już kilka razy. Jest sycący i aromatyczny; gwarantuję zatem, że posmakuje nie tylko wegetarianom ;) Doskonale sprawdza się w roli ciepłej kolacji, zwłaszcza teraz, w jesienno-zimowym okresie.
Kopytka z dodatkiem marchewki oraz korzennych przypraw to fajna odmiana od zwykłych klusek. Dzięki marchwi nabierają ładnego, pomarańczowego koloru, a gotowanie w przyprawach nadaje im delikatnego, subtelnego korzennego smaku, który dobrze komponuje się z różnymi sosami i surówkami.
Ryż gotujemy w niewielkiej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok 20 minut. Odcedzamy. W drugim garnku także w małej ilości wody gotujemy groszek, ok 15 minut. Po ugotowaniu przelewamy groszek zimną wodą, by nie stracił zielonego koloru i był chrupiący. Odcedzamy. Część strąków groszku kroimy na pół, część zostawiamy całych.
Jest to bardzo fajny pomysł na smaczny i szybki do przygotowania obiad. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby, które uważają się za „nogi” w kuchni. Wprawdzie zdobycie sztandarowych produktów kuchni hiszpańskiej: kiełasy chorizo i owczego sera manchego nie jest proste, ale można poeksperymentować z zamiennikami
„Boranija” w języku bośniackim oznacza fasolkę, jak i cały szereg potraw przygotowanych na jej bazie. W kuchni tego rejonu fasolka jest bardzo popularną bazą przeróżnych potraw. Jednym z nich jest jednogarnkowy gulasz – łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.