Makaron curry z kurczakiem z migdałami i skórką limonki
Składniki
(na 4 porcje)
2 piersi kurczaka (ok. 400 g)
3 gruszki, np. konferencje
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
400 ml śmietany do sosów 18%
1 łyżka curry
½ cytryny
2 opakowywania makaronu Pappardelle firmy Barilla (w sumie 500 g)
1 limonka
4 łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić piersi kurczaka, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto. Obrać gruszki (zostawić kilka skórek do dekoracji), wydrylować i pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak kurczaka, a następnie przesmażyć 2 min. na maśle. Śmietanę wymieszać z curry oraz doprawić solą i pieprzem i podgrzać, dodać sok z cytryny i ściągnąć z ognia. W tym samym czasie zagotować wodę na makaron, posolić, gdy się będzie już gotowała i dodać makaron. Gotować tyle czasu, ile podano na opakowaniu, a potem ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Posiekać kilka skórek z gruszki w cienkie paseczki oraz zetrzeć skórkę z limonki. Podgrzać patelnię i zarumienić płatki migdałowe. Odcedzić makaron, dodać do niego kurczaka, gruszki oraz sos śmietanowy-curry i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać płatkami migdałowymi i skórką z limonki oraz udekorować paseczkami ze skórki gruszki.