Carbonara

Z pełną premedytacją pominęłam w tytule „spaghetti”, bo sama użyłam świeżego, jajecznego tagliatelle, a że nie o makaron, a o sos tu chodzi, luka to mała.

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji przyznać się Wam muszę do mojego małego spaczenia. Gdy wchodzę do włoskiej knajpki, pierwsze czego szukam w menu to carbonara właśnie. I gdy widzę przy niej te wszystkie śmietanowe sosy z pieczarkami, od razu mi się odechciewa tam jeść…

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie carboanra to kilka najprostszych składników panceta(lub boczek), jajka, parmezan i świeżo mielony pieprz. Kropka, nic więcej nie potrzeba, by stworzyć idealnie kremowy, pełen smaku sos. To jedno z dań idealnych, moim skromnym zdaniem. W prostocie siła, szczególnie we włoskiej kuchni!

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Carbonara

Agata, 17 listopada 2014

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pancetta - 10 cienkich plasterków (lub boczek)
  • jajko - 4 szt
  • parmezan - ok. 50 g, tarty
  • oliwa - 1 łyżka
  • pieprz - świeżo mielony
  • makaron - ok. 500 g świeżego makaronu
  • sól - do ugotowania makaronu
Sposób przygotowania

Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca. Jajka roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem. Ser potrzyj na małych oczkach tarki.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami, dodaj parmezan, wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy