Carbonara

Carbonara

Z pełną premedytacją pominęłam w tytule „spaghetti”, bo sama użyłam świeżego, jajecznego tagliatelle, a że nie o makaron, a o sos tu chodzi, luka to mała.

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji przyznać się Wam muszę do mojego małego spaczenia. Gdy wchodzę do włoskiej knajpki, pierwsze czego szukam w menu to carbonara właśnie. I gdy widzę przy niej te wszystkie śmietanowe sosy z pieczarkami, od razu mi się odechciewa tam jeść…

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie carboanra to kilka najprostszych składników panceta(lub boczek), jajka, parmezan i świeżo mielony pieprz. Kropka, nic więcej nie potrzeba, by stworzyć idealnie kremowy, pełen smaku sos. To jedno z dań idealnych, moim skromnym zdaniem. W prostocie siła, szczególnie we włoskiej kuchni!

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Carbonara

Agata, 17 listopada 2014

Zdjęcie - Carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca. Jajka roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem. Ser potrzyj na małych oczkach tarki.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami, dodaj parmezan, wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Kategorie przepisów