Kurczak z chorizo i serem manchego
Przepis ten dość długo czekał na swoją publikację (a bo święta, a bo nie było okazji lub nastroju), nie znaczy to wcale, że nie jest dobry ;) Jest to bardzo fajny pomysł na smaczny i szybki do przygotowania obiad. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby, które uważają się za „nogi” w kuchni. Wprawdzie zdobycie sztandarowych produktów kuchni hiszpańskiej: kiełasy chorizo i owczego sera manchego nie jest proste, ale można poeksperymentować z zamiennikami: zamiast chorizo użyć dobrej jakości, pikantnego salami, a ser manchego zastąpić np. pecorino lub nawet cheddarem.
KURCZAK Z CHORIZO I SEREM MANCHEGO
(4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka,
ok. 100g kiełbasy chorizo,
ok. 70g sera manchego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
sól morska,
świeżo mielony pieprz,
świeża bazylia,
oliwa lub olej do smażenia
Filety umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć skórą otartą z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, włożyć piersi kurczaka i posiekany w plasterki ząbek czosnku. Smażyć mięso z obu stron, aż będzie rumiane z wierzchu, ale nadal surowe w środku. Wówczas zdjąć filety z patelni i w każdym ostrym nożem naciąć wzdłuż kieszonkę. W środku umieścić po kilka plastrów chorizo i kilka listków bazylii. Kurczaka spiać wykałaczkami i posypać startym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Podawać z lekką sałatką (u mnie sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych i oliwek) oraz ziemniakami.
(na podstawie przepisu Karola Okrasy z Kuchni Lidla)