Kurczak z warzywami– po hiszpńsku
Dziś mam dla Was przepis, który zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przywodzi na myśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii.
Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym.
Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew, kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj!
Idealna na obiad dla całej rodziny!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* pierś z kurczaka – 2 szt
* marchew – 2 szt
* czarne oliwki – ok.50 g
* pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g
* kukurydza – 50 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bulion warzywny – 150 m
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
* makaron
* sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy.
Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory.
Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20 minut.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
DRUKUJ: