Paprykowy kurczak z warzywami
I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!
Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.
Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* duży filet z kurczaka – 1 szt
* miąższ z dyni – ok. 300 g
*czerwona papryka – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* oliwa – ok. 100 ml
* sos sojowy – 3 łyżki
* zioła prowansalskie – do smaku
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków.
Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki dynię oraz paprykę.
Przesmażamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy posiekany czosnek.
Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).
Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i smażymy do miękkości zamarynowane mięso.
Podajemy gorące z uduszonymi warzywami.
Smacznego!