Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Niezmiernie miło mi poinformować, że od wczoraj dostępny jest kolejny, zimowy numer „Apetytu” - magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Znajdziecie w nim także sześć moich przepisów :) Magazyn można przeczytać, klikając (zainspirowane przepisem TUTAJ :)

Jednym z zamieszczonych w magazynie przepisów jest warzywno-grzybowy gulasz, który robiłam już kilka razy. Jest sycący i aromatyczny; gwarantuję zatem, że posmakuje nie tylko wegetarianom ;) Doskonale sprawdza się w roli ciepłej kolacji, zwłaszcza teraz, w jesienno-zimowym okresie.

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GULASZ Z BOCZNIAKÓW
(3-4 porcje)
250g boczniaków,
3 czerwone papryki,
1 średnia cukinia,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
400ml bulionu warzywnego,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
½ łyżeczki ostrej papryki,
suszony majeranek,
tymianek i bazylia,
świeża natka pietruszki,
sól i pieprz

Boczniaki i papryki pokroić w paski, cukinię w ćwierćplasterki, a cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać boczniaki i smażyć 5 minut. Dodać paprykę i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, ziele i liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i zioła, wymieszać i gotować jeszcze chwilę bez przykrycia, aż gulasz nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Kategorie przepisów