Korzenne kopytka z marchewką
Kopytka z dodatkiem marchewki oraz korzennych przypraw to fajna odmiana od zwykłych klusek. Dzięki marchwi nabierają ładnego, pomarańczowego koloru, a gotowanie w przyprawach nadaje im delikatnego, subtelnego korzennego smaku, który dobrze komponuje się z różnymi sosami i surówkami.
Polecamy :)
KORZENNE KOPYTKA Z MARCHEWKĄ
(4 porcje)
1 kg ziemniaków,
3 średnie marchewki,
2 cebule,
2 jajka,
ok. 2 szklanki mąki,
2-3 ziarenka jałowca,
½ łyżeczki curry,
szczypta mielonego kminku,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta ziołowego pieprzu,
1 lub 2 ząbki czosnku,
sól
Ziemniaki, marchew , cebule i ząbki czosnku obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchew na duże kawałki, cebule na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Wszystko to umieścić w garnku i zalać wodą tak, by były przykryte. Dodać szczyptę soli wszystkie pozostałe przyprawy. Gotować pod przykryciem przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziarna jałowca i zostawić na chwilę do odparowania. Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc praską na puree, natomiast marchew, cebule i czosnek zmiksować blenderem na gładko (uwaga, nie blendować ziemniaków, bo wyjdzie do niczego się nie nadający, ziemniaczany glut!). Jeśli ktoś posiada maszynkę do mielenia mięsa, najwygodniej jest zmielić w niej wszystkie warzywa.
Do zmiksowanych warzyw dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformować 3 wałki, każdy pokroić na ukośne kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować kopytka partiami, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować cedzakową łyżką.
Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub mięsnym.
(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)