Pęczak z kurczakiem

Pęczak z kurczakiem

Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)

Zdjęcie - Pęczak z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
  • mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu
  • parmezan
  • zielenina

Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku  i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów