Pęczak z kurczakiem
Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)
Składniki:
- 2 szklanki pęczaku
- mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz
- 100 ml śmietanki
- 100 ml rosołu
- parmezan
- zielenina
Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.
Smacznego:)