Ryba z warzywami w papilotach
- SKŁADNIKI
- ( 2 porcje )
- ** filet z dorsza – 2 szt
- ** marchew – 2 szt
- ** czerwona papryka – 1 szt
- ** ziemniaki – 2 szt
- ** sól , pieprz , chili , świeży rozmaryn
- ** cytryna
Dziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.
Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.
Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Filety rybne oczyszczamy , solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki.
Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.
Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami.
Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili.
Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu.
Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika.
Czas pieczenia zależy od wielkości ryby – ok. 25-30 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!