Szaszłyki z kurczaka i ananasa z kaszą jęczmienną
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 czerwone papryki
- puszka ananasa (pewnie lepszy byłby świeży, ale akurat nie było...)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- curry
- kurkuma
- sól
- olej
- kasza jęczmienna (2 torebki)
- natka pietruszki
- pół papryczki chilli
- sok z ćwiartki cytryny
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę jęczmienną. Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oliwie z dodatkiem curry, kurkumy, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w ósemki, plasterki ananasa osączamy, kroimy na ćwiartki, nadziewamy wszystko na patyczki, oprószamy solą, układamy na grillu, polewamy odrobiną oleju, pieczemy ze wszystkich czterech stron ;) Kaszę odcedzamy, dodajemy do niej drobniutko posiekane chilli i natkę pietruszki, skrapiamy wszystko sokiem z ćwiartki cytryny, mieszamy delikatnie widelcem. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 szaszłyczków. Smacznego!