Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!
Witam po długiej przerwie. Za mną udany, zimowy urlop, więc wracam z nowymi siłami, gotowa na nowe wyzwania.Jeśli chodzi o kulinaria, to zaczynam od bardzo smacznych i prostych w przygotowaniu roladek, które uświetniły nasz "powitalny" obiad.
W związku z wyzwaniem postawionym blogerom kulinarnym przez markę Smakowita Pajda postanowiliśmy "zaadoptować" bitki wołowe do jednego ze smaków roślinnego smalczyku - "Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem" poprzez przygotowanie ich z duszonym jabłkiem i sosem cebulowym:). Wszystko rozpływało się w ustach:)
Ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z ziołami ogrodowymi.
Zwykły sos pomidorowy, złamany lekko ostrym smakiem koziego serka (najlepiej takiego kremowego, do smarowania pieczywa, ten idealnie rozprowadzi się w potrawie), to zupełnie nowy poziom znanego każdemu dania.
Obrać ugotowane buraki i pokroić w drobną kostkę. Pokroić jabłka na ćwiartki, wydrylować i pokroić wraz ze skórką w kostkę. Umyć i posiekać koperek. Wymieszać śmietanę, jajka, białko, 2 łyżki koperku, dodać sól (z rozwagą, gdyż śledzie mogą być bardzo słone) i pieprz. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na wierzch pokrojone śledzie, buraki oraz jabłka i zalać masą...
Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków. Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego. Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.
Smaczna, podhalańska wersja klusek. Coś pomiędzy kopytkami a leniwymi pierogami, tyle że na słono. Bryndza dodaje im fajnego smaczku. Doskonale smakują odsmażane na patelni – do tego surówka i szklanka zsiadłego mleka i pyszny, swojski obiad gotowy :)
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
Rzecz nazwawszy po imieniu, mój mąż w kuchni zupełnie się nie odnajduje. Właściwie umie zrobić tylko dwie rzeczy: sałatkę z pomidorów i śliwek oraz rzeczone chili con carne. Ale za to jak! Zatem zapraszam na mężowskie danie popisowe w stylu tex-mex.
Dzisiejszy obiad był pyszny. Pełnoziarnisty makaron penne polałam sosem szpinakowo-pomidorowo-śmietanowym, przyozdobiłam pestkami dyni i słonecznika.. i zapiekłam pod skorupką z sera żółtego.
Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda, który zaskoczył mnie swoją innowacyjnością.(...) Do ziołowej frittaty pasował ten z ziołami ogrodowymi i takiego właśnie użyłam. Zdecydowanie wyostrzył i podkreślił smak przyrządzonej potrawy
Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino...
Dla fanów białej kiełbasy i dla tęskniących za majowym grillowaniem. Biała kiełbasa z patelni grillowej z dużą dawką majeranku do tego pieczarki i cebula.