Zapiekanka z makaronem, pomidorami i szpinakiem
Dzisiejszy obiad był pyszny. Pełnoziarnisty makaron penne polałam sosem szpinakowo-pomidorowo-śmietanowym, przyozdobiłam pestkami dyni i słonecznika.. i zapiekłam pod skorupką z sera żółtego.
/ przepis własny, składniki dla 4 osób/
- 500 g pełnoziarnistego makaronu penne - 150 g liści świeżego szpinaku - puszka pomidorów - 50 g pestek słonecznika i dyni - 150 ml śmietany 18% - 100 g białego kremowego serka - 100 -150 g żółtego sera ( w plastrach lub wiórkach) - 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) - 3 łyżki oliwy - cebula - 2 ząbki czosnku - świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Odsączamy na sicie. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy świeży szpinak i smażymy wszystko ok. 2 minut. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko przez 8 minut na średnim ogniu. Dodajemy serek oraz śmietanę, mieszamy, wrzucamy również przyprawy i zioła. Ugotowany makaron mieszamy z tak powstałym sosem i przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do makaronu.
Na wierzchu zapiekanki układamy plastry lub wiórki żółtego sera. Zapiekamy wszystko w 180 stopniach C. przez ok. 25 minut. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________