Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami

Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami

Zdjęcie - Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ostatnio jemy coraz więcej ryb. I dlatego właśnie ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i mnogością zastosowań, które można wykorzystać z jej udziałem. U mnie była spoidłem panierki i podstawowym tłuszczem do podsmażenia warzyw. Wpasowała się idealnie.
Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.
Zdjęcie - Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 300 g fileta bez skóry dorsza atlantyckiego,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • pęczek natki pietruszki, bazylii,
  • 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
  • sól, biały pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

buraczane wstążki:

  • 3 długie buraki,
  • 1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
  • sok z cytryny,
  • 10-15 nasion kardamonu,
  • sól.

Przygotowanie:
Rybą podzielić na 2 porcje, natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odstawić na minimum 2 h. Orzechy i zioła drobno posiekać. Na patelni roztopić smalczyk i połączyć z orzechami i ziołami. Nałożyć grubą warstwę panierki na rybę. Piec około 20 minut w 190 st.C. Buraki obgotować, obrać i pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Nasiona kardamonu rozłupać i rozkruszyć pesteczki. Na patelni roztopić smalczyk, dodać buraki, skropić sokiem z cytryną. Doprawić kardamonem i solą. Dusić dosłownie chwilkę, żeby warzywa się nie rozpadły. Na talerzu ułożyć rybę i wstążki buraczane. Można przybrać kiełkami.
Zdjęcie - Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów