Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami
Ostatnio jemy coraz więcej ryb. I dlatego właśnie ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i mnogością zastosowań, które można wykorzystać z jej udziałem. U mnie była spoidłem panierki i podstawowym tłuszczem do podsmażenia warzyw. Wpasowała się idealnie.
Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.
Składniki:
- 300 g fileta bez skóry dorsza atlantyckiego,
- 100 g orzechów włoskich,
- pęczek natki pietruszki, bazylii,
- 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
- sól, biały pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
buraczane wstążki:
- 3 długie buraki,
- 1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
- sok z cytryny,
- 10-15 nasion kardamonu,
- sól.
Przygotowanie:
Rybą podzielić na 2 porcje, natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odstawić na minimum 2 h. Orzechy i zioła drobno posiekać. Na patelni roztopić smalczyk i połączyć z orzechami i ziołami. Nałożyć grubą warstwę panierki na rybę. Piec około 20 minut w 190 st.C. Buraki obgotować, obrać i pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Nasiona kardamonu rozłupać i rozkruszyć pesteczki. Na patelni roztopić smalczyk, dodać buraki, skropić sokiem z cytryną. Doprawić kardamonem i solą. Dusić dosłownie chwilkę, żeby warzywa się nie rozpadły. Na talerzu ułożyć rybę i wstążki buraczane. Można przybrać kiełkami.