Pikantna frittata ziołowa z fasolą
"Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda, który zaskoczył mnie swoją innowacyjnością. To pierwszy taki produkt na naszym rynku. Bez konserwantów, na bazie tłuszczów roślinnych, smakiem przypominający ten tradycyjny zwierzęcy. Produkowany w dwóch wersjach smakowych : z jabłkami i cebulką oraz z ziołami ogrodowymi. Do ziołowej frittaty pasował ten z ziołami ogrodowymi i takiego właśnie użyłam. Zdecydowanie wyostrzył i podkreślił smak przyrządzonej potrawy.”
Pikantna frittata ziołowa z fasolą
(przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
4 jajka
150g czerwonej fasoli z puszki
150g ugotowanej fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
pół papryczki chili
50g salami z pieprzem
75g twarożku śmietankowego
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 łyżka smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
sól
pieprz
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odsączyć fasolę z puszki i przepłukać na sicie. Fasolkę szparagową pokroić w 3cm kawałki, a papryczkę chili w paseczki. Salami pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
Rozgrzać na patelni łyżkę smalczyku roślinnego. Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojone salami, smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać czerwoną fasolę, fasolkę szparagową i chili. Chwilę razem podsmażyć, ale nie za długo by fasolka nam się nie rozpadła. Doprawić solą i pieprzem.
Roztrzepać jajka. Dodać twarożek śmietankowy i czubrycę zieloną. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać podsmażone warzywa z salami. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej smalczykiem formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.