Tarta śledziowa z burakami oraz jabłkami z koperkiem
Druga z tart przygotowana specjalnie na 3. edycję Najedzeni Fest. Eksperyment z naszą sałatką śledziową: http://gotowaniezpasja.pl/sledziowy-zakatek/12-sledzie-w-salatce-z-czerwonych-burakow-jablek-i-czerwonej-papryki-z-dodatkiem-koperku po pominięciu papryki zmieniona na tarte śledziową z burakami oraz jabłkami i koperkiem.
Jak wyszła, mogliście sami ocenić w Forum na Najedzeni Fest 26.01.2014. A kto nie był, ten poniżej znajdzie przepis na własnoręczne jej wykonie.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
2 płaty śledziowe matias
2 średniej wielkości ugotowane buraki
2 jabłka
2 jajka
200 g śmietany 18%
3 łyżki świeżego koperku
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Moczyć śledzie przez 2,5 godziny w wodzie, a następnie odsączyć, osuszyć i drobno pokroić w kosteczkę. Obrać ugotowane buraki i pokroić w drobną kostkę. Pokroić jabłka na ćwiartki, wydrylować i pokroić wraz ze skórką w kostkę. Umyć i posiekać koperek. Wymieszać śmietanę, jajka, białko, 2 łyżki koperku, dodać sól (z rozwagą, gdyż śledzie mogą być bardzo słone) i pieprz. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na wierzch pokrojone śledzie, buraki oraz jabłka i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać pozostałym posiekanym świeżym koperkiem.