Cytrynowy łosoś z piekarnika

Cytrynowy łosoś z piekarnika


Lemon salmon from the oven.
Zdjęcie - Cytrynowy łosoś z piekarnika. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
Składniki na 6 osób. Zdjęcie - Cytrynowy łosoś z piekarnika. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6 filet z łososia, 1 cytryna, 1 kulka mozzarella, 2 żółtka, 250 ml śmietana 36%, przyprawa do ryb, 1,5 kg ziemniaki ugotowane, 2 pory, 5 dag masło, 1 łyżka oliwy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 4 gałązki rozmaryn, 4 łyżki olej słonecznikowy, 1 łyżeczka czarny uprażony sezam, 3 pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego. Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.

Kategorie przepisów