Kurczak w sosie pieprzowym
- SKŁADNIKI :
- * podudzia z kurczaka - 3 szt
- * cytryna - 1 szt
- * czosnek - 3 ząbki
- * tymianek - 3 gałązki
- * masło - 30 g
- * mąka pszenna - 1 łyżka
- * olej rzepakowy - 50 ml
- * kolorowy pieprz - do smaku
- * sól - do smaku
I kolejny przepis na kurczaka! Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.
Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )
Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni!
Do dzieła!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).
Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
Wkładamy nasze mięso.
Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.
Całość skrapiamy resztą oleju.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.
Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.
Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.
Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.
Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.
Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!