Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką
- SKŁADNIKI:
- NALEŚNIKI:
- * mąka pszenna - 2 szkl
- * jajko - 2 szt
- * mleko - ok. 400 ml
- * sól - 1 szczypta
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * olej rzepakowy - 50 ml
- NADZIENIE :
- * biały ser - 400 g
- * żółtko - 2 szt
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * cukier - 4 łyżki
- PIERZYNKA :
- * śmietana 18 % słodka - 200 ml
- * jajko - 1 szt
- * cukier - 2 łyżki
- * płatki migdałów - 50 g
- * olejek pomarańczowy - 2 łyżeczki
- DODATKOWO :
- * małe pomarańcze - 2 szt
No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki!
Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi!
Naleśniki na słodko … naleśniki na ostro … naleśniki z farszem , i bez …. puste … z mąki kukurydzianej – nie ważne!
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje. Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników.
Odstawiamy na ok. 10 minut.
Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE :
Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
PIERZYNKA :
Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.
Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.
CAŁOŚĆ :
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.
Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.
Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.
Układamy obok siebie w naczyniu.
Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.
Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.
Smacznego!