Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką

Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką
  • SKŁADNIKI:
  • NALEŚNIKI:
  • * mąka pszenna - 2 szkl
  • * jajko - 2 szt
  • * mleko - ok. 400 ml
  • * sól - 1 szczypta
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * olej rzepakowy - 50 ml
  • NADZIENIE :
  • * biały ser - 400 g
  • * żółtko - 2 szt
  • * cukier wanilinowy - 1 op
  • * cukier - 4 łyżki
  • PIERZYNKA :
  • * śmietana 18 % słodka - 200 ml
  • * jajko - 1 szt
  • * cukier - 2 łyżki
  • * płatki migdałów - 50 g
  • * olejek pomarańczowy - 2 łyżeczki
  • DODATKOWO :
  • * małe pomarańcze - 2 szt

 No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki!

Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi!

Naleśniki na słodko … naleśniki na ostro … naleśniki z farszem , i bez …. puste … z mąki kukurydzianej – nie ważne!

Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.

Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje. Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI:

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NADZIENIE :

Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami.

W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIERZYNKA :

Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.

Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CAŁOŚĆ :

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.

Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.

Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.

Układamy obok siebie w naczyniu.

Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.

Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.

Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów