Medaliony z poledwiczki
Poledwiczki ,to znakomite,delikatne mieso-niestety niedocenione przez kuchnię wloską- a szkoda. Najwazniejszą jej zaletą jest to, że wystarczy około 15 min.duszenia i mamy gotowa potrawę. Najpierw jednak musimy ją zamarynowac , wtedy mięso jest bardziej kruche i imponuje smakiem.
Zapraszam!
Medaliony z poledwiczki
Skladniki:
.600 gr.poledwiczki wieprzowej
.boczek surowy ( waskie plasterki )
Marynata:
.2 lyzki oliwy z oliwek
.2 lyzki octu balsamicznego
.2 lyzki wody mineralnej
.1 lyzka sosu sojowego
.1 lyzeczka miodu
.1 lyzeczka soku z cytryny
.1 lyzeczka musztardy ( ostrej )
.1 lyzka suszonego oregano
.1 zabek czosnku przecisnietego przez praske
.sol i piprz do smaku
Wykonanie:
Poledwice myjemy,odkrawamy zgrubienia i dzielimy na porcje.
Do sloiczka z zakretka wlewamy wszystkie skladniki na marynate,sloik szczelnie zakrecamy i potrzasamy nim do dokladnego polaczenia skladnikow.
Poledwiczki okrecamy plasterkiem boczku,potem zawiazujemy sznureczkiem ,przekladamy do miski i zalewamy marynata mieszajac od czasu do czasu.
Okrecamy miseczke folia i odstawiamy na kilka godz. ( najlepiej na noc ).
Na patelnie wylewamy oliwe z oliwek i smazymy poledwiczki najpierw brzegi-czyli boczek,potem gore i dol.
Smazymy na wolnym ogniu ,tak aby nie przypalic miesa,na 5 min.przed koncem przykrywamy patelnie ,aby "doszlo" i gotowe.
Podajemy z ziemniakami "pure".
Smacznego!