Medaliony z poledwiczki

Medaliony z poledwiczki

Poledwiczki ,to znakomite,delikatne mieso-niestety niedocenione przez kuchnię wloską- a szkoda. Najwazniejszą jej zaletą jest to, że wystarczy około 15 min.duszenia i mamy gotowa potrawę. Najpierw jednak musimy ją zamarynowac , wtedy mięso jest bardziej kruche i imponuje smakiem.

Zapraszam!

Zdjęcie - Medaliony z poledwiczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Medaliony z poledwiczki

Skladniki:

.600 gr.poledwiczki wieprzowej

.boczek surowy ( waskie plasterki )

Marynata:

 .2 lyzki oliwy z oliwek

.2 lyzki octu balsamicznego

.2 lyzki wody mineralnej

.1 lyzka sosu sojowego

.1 lyzeczka miodu

.1 lyzeczka soku z cytryny

.1 lyzeczka musztardy ( ostrej )

.1 lyzka suszonego oregano

.1 zabek czosnku przecisnietego przez praske

.sol i piprz do smaku

Wykonanie:

Poledwice myjemy,odkrawamy zgrubienia i dzielimy na porcje.

Do sloiczka z zakretka wlewamy wszystkie skladniki na marynate,sloik szczelnie zakrecamy i potrzasamy nim do dokladnego polaczenia skladnikow.

Poledwiczki okrecamy plasterkiem boczku,potem zawiazujemy sznureczkiem ,przekladamy do miski i zalewamy marynata mieszajac od czasu do czasu.

Okrecamy miseczke folia i odstawiamy na kilka godz. ( najlepiej na noc ).

Na patelnie wylewamy oliwe z oliwek i smazymy poledwiczki najpierw brzegi-czyli boczek,potem gore i dol.

Smazymy na wolnym ogniu ,tak aby nie przypalic miesa,na 5 min.przed koncem przykrywamy patelnie ,aby "doszlo" i gotowe.

Podajemy z ziemniakami "pure".

Smacznego!

 

 

 

 

Kategorie przepisów