Samo zdrowie:pikantna ciecierzyca czyli wege gulasz z pomidorami, ciecierzycą, pomidorami, chilli i papryką...
Nie wiem od czego zacząć... Trochę mnie tu nie było... W wielkim skrócie mogę powiedzieć, że szukałam motywacji i zbierałam siły do dalszego blogowania... Ale jestem, wróciłam...
Nowy rok zaczynamy od zdrowych przepisów, które (mam nadzieję) będą pojawiały się częściej i będą inspiracją nie tylko dla mnie...
A co robiłam jak mnie nie było? Czas przedświąteczny wypełniony był lepieniem pierogów, gotowaniem bigosu, gołąbków, pieczeniem serników... Dużo tego było... Później urlop, Białka Tatrzańska i czas dla najbliższych... Relaks. Teraz już powrót do normalności i do zdrowego odżywiania.
Pikantna ciecierzyca to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad... Parę składników wrzuconych do jednego gara i obiad gotowy... Polecam na zimowe dni...
Porcja zawiera tylko 369 kcal (b:18g, tł: 12g, ww:42g) a przepis pochodzi z po treningu.pl.
Składniki:
W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy ok 5 min (aż stanie się miękka). Dodajemy ciecierzycę, chilli, pomidory oraz 100 ml wody. Całość gotujemy przez 10 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy czosnek, kolendrę i posypujemy orzechami.
Nowy rok zaczynamy od zdrowych przepisów, które (mam nadzieję) będą pojawiały się częściej i będą inspiracją nie tylko dla mnie...
A co robiłam jak mnie nie było? Czas przedświąteczny wypełniony był lepieniem pierogów, gotowaniem bigosu, gołąbków, pieczeniem serników... Dużo tego było... Później urlop, Białka Tatrzańska i czas dla najbliższych... Relaks. Teraz już powrót do normalności i do zdrowego odżywiania.
Pikantna ciecierzyca to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad... Parę składników wrzuconych do jednego gara i obiad gotowy... Polecam na zimowe dni...
Porcja zawiera tylko 369 kcal (b:18g, tł: 12g, ww:42g) a przepis pochodzi z po treningu.pl.
Składniki:
- 75g ciecierzycy (ja użyłam z puszki)
- 1 mała cebula
- 8g papryki chilli
- 50g papryki czerwonej
- 8g oliwy z oliwek
- 8 g orzechów nerkowca
- 60g pomidorów z puszki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- świeża kolendra
W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy ok 5 min (aż stanie się miękka). Dodajemy ciecierzycę, chilli, pomidory oraz 100 ml wody. Całość gotujemy przez 10 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy czosnek, kolendrę i posypujemy orzechami.