Racuszki kukurydziane z rodzynkami

Racuszki kukurydziane z rodzynkami
  • SKŁADNIKI :
  • ** kasza kukurydziana – 1 szkl
  • **mleko – 3 szkl
  • ** miód – 1 łyżeczka
  • ** mąka ziemniaczana – 6 łyżek
  • ** duże jajko – 1 szt
  • ** cukier waniliowy – 3 łyżki
  • ** rodzynki – 100 g
  • ** olej do smażenia

 

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki.

Kombinuję przeważnie ze składników , które mam pod ręką , w kuchennych szafkach czy też lodówce.

Dziś mama dla Was kolejne racuszki z kaszy – tym razem z kaszy kukurydzianej , z której bardzo często przyrządzam również smażoną polentę.

Dodatek rodzynek , miodu i cukru z prawdziwą wanilią sprawia , że nie tylko smakują rewelacyjnie , ale i pachną wyjątkowo pięknie!

Zdjęcie - Racuszki kukurydziane z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kaszę kukurydzianą lekko zwilżamy odrobiną wody.

Mleko zagotowujemy.

Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę , odrobinę solimy.

Gotujemy  ok. 8-10 minut cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.

Do ugotowanej dodajemy jajko , miód , mąkę oraz cukier.

Dosypujemy rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Nakładamy zwilżoną łyżką  na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.

Obficie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

 Zdjęcie - Racuszki kukurydziane z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Racuszki kukurydziane z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów