Racuszki kukurydziane z rodzynkami
- SKŁADNIKI :
- ** kasza kukurydziana – 1 szkl
- **mleko – 3 szkl
- ** miód – 1 łyżeczka
- ** mąka ziemniaczana – 6 łyżek
- ** duże jajko – 1 szt
- ** cukier waniliowy – 3 łyżki
- ** rodzynki – 100 g
- ** olej do smażenia
Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki.
Kombinuję przeważnie ze składników , które mam pod ręką , w kuchennych szafkach czy też lodówce.
Dziś mama dla Was kolejne racuszki z kaszy – tym razem z kaszy kukurydzianej , z której bardzo często przyrządzam również smażoną polentę.
Dodatek rodzynek , miodu i cukru z prawdziwą wanilią sprawia , że nie tylko smakują rewelacyjnie , ale i pachną wyjątkowo pięknie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kaszę kukurydzianą lekko zwilżamy odrobiną wody.
Mleko zagotowujemy.
Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę , odrobinę solimy.
Gotujemy ok. 8-10 minut cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
Do ugotowanej dodajemy jajko , miód , mąkę oraz cukier.
Dosypujemy rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Nakładamy zwilżoną łyżką na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.
Obficie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!