Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso jest produktem dostarczającym pełnowartościowego białka. Występują w nim również tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B, dlatego ważne jest, aby w naszym jadłospisie również go nie zabrakło. Danie podane z kaszą gryczaną stanowi smaczny i pożywny obiad.
Składniki: (na 6 porcji)
- 700 g mięsa wieprzowego (schab)
- 1 cebula
- pieczarki
- olej do smażenia
- ok.400-500 ml wody lub bulionu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki smietany
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka w proszku
Przygotowanie:
Oczyszczone z błon i umyte mięso pokrój w plastry. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i papryką odstaw w chłodne miejsce na ok 30 min.
W brytfannie rozgrzej olej. Mięso oprósz mąką i usmaż na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj masło i całość delikatnie podsmaż, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min.
Gdy mięso będzie już miękkie powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną ciepłego bulionu z brytfanny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki.