Bardzo lubimy wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasta. To cytrynowe właśnie takie jest. W oryginale jest to ciasto z użyciem maślanki, ale ja dodałam kefir.
Pełnoziarniste placki na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym Przesadziłam chyba z tym tytułem, ale w weekendy wszystko jest inne. Nawet weekendowe śniadanie, to coś więcej niż zwykłe śniadanie. Można się spokojnie przeciągnąć lub przeciągle ziewnąć. Nie trzeba się nigdzie spieszyć. A wspólne przygotowanie śniadania, to też niezła frajda. ;)
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci :-)
Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów :-)
Obrany ogórek, awokado i kiwi pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera. Dodać opłukane listki mięty i kefir. Zmiksować. Przyprawić szczyptą soli i grubo mielonym pieprzem. Rozlać do szklanek...
Dziś jednak chyba najdelikatniejsze, jakie było mi dane jeść. Pełne malutkich dziurek, absolutnie lekkie i pyszne- naleśniki przygotowane na bazie kefiru. Najlepsze!
Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne.
Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami.
Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika.
Koniecznie spróbujcie!
Te delikatne, puszyste placuszki powstały trochę przez przypadek. Miałam w lodówce dużą porcję domowego kefiru, był już dosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw (...), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam!
Ciasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami!
W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu!
Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka.
Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach.
Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie lub kolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się je szybciutko, są puszyste i bardzo smaczne.