Ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ucierane na kefirze z brzoskwiniami
  • SKŁADNIKI:
  • ( tortownica 22cm )
  • - kefir - 400 g
  • - jajko - 3 szt
  • - cukier - 250 ml
  • - olej - 125 ml
  • - cukier waniliowy - 1 op
  • - proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • - mąka - 2,5 szklanki
  • - brzoskwinie - 300 g

Jak już wielokrotnie powtarzałam zarówno tutaj , jak i na swoim fanpage : uwielbiam ucierane ciasta!

Najłatwiejsze … najszybsze … i chyba najtańsze.

Wielokrotnie słyszałam od znajomych , że z ciast ucieranych wychodzi im zakalec.

Ja przyznaję , że do tej pory mi się to nie zdarzyło … a zwykle robię z tego samego sprawdzonego przepisu.

A , że wczoraj mama dostała wór pełen soczystych brzoskwiń wiedziałam , że ciacho zagości w mojej kuchni!

Niesamowicie miękkie i puszyste , a dodatek sezonowych owoców sprawia , że również niezwykle pachnące.

U mnie dziś z brzoskwiniami!

Może i Wy się skusicie?

Zdjęcie - Ucierane na kefirze z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy kefir i olej, mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę ( w tym przypadku tortownicę 20cm )

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy brzoskwinie , lekko wtykamy.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

Smacznego!

Kategorie przepisów