Ucierane na kefirze z brzoskwiniami
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 22cm )
- - kefir - 400 g
- - jajko - 3 szt
- - cukier - 250 ml
- - olej - 125 ml
- - cukier waniliowy - 1 op
- - proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- - mąka - 2,5 szklanki
- - brzoskwinie - 300 g
Jak już wielokrotnie powtarzałam zarówno tutaj , jak i na swoim fanpage : uwielbiam ucierane ciasta!
Najłatwiejsze … najszybsze … i chyba najtańsze.
Wielokrotnie słyszałam od znajomych , że z ciast ucieranych wychodzi im zakalec.
Ja przyznaję , że do tej pory mi się to nie zdarzyło … a zwykle robię z tego samego sprawdzonego przepisu.
A , że wczoraj mama dostała wór pełen soczystych brzoskwiń wiedziałam , że ciacho zagości w mojej kuchni!
Niesamowicie miękkie i puszyste , a dodatek sezonowych owoców sprawia , że również niezwykle pachnące.
U mnie dziś z brzoskwiniami!
Może i Wy się skusicie?
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami.
Dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę ( w tym przypadku tortownicę 20cm )
Przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy brzoskwinie , lekko wtykamy.
Pieczemy ok. 45 minut w 180.
Smacznego!