Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami
Robiliście kiedyś ciasta na kefirze?
Jeśli nie to najwyższa pora!
Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne.
Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami.
Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )
* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier drobny – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* jabłka – ok.300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą, układamy jabłka.
Pieczemy ok. 45 minut w 180C.