Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze

Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze

Kiedy robię naleśniki, zwykle wygląda to podobnie- miska, mąka, jajko, trochę mleka, szczypta soli. Gotowe w kilka minut, uniwersalne, najprostsze.

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem jednak mam ochotę pójść krok dalej. Wtedy smażę naleśniki wg Julii Chilld, Michel’a Roux czy też w wersji pełnoziarnistej.

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jednak chyba najdelikatniejsze, jakie było mi dane jeść. Pełne malutkich dziurek, absolutnie lekkie i pyszne- naleśniki przygotowane na bazie kefiru. Najlepsze!

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 10 sztuk na patelni o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najdelikatniejsze naleśniki na kafirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, kefir, jajko, wodę, jajko, sól, cukier, olej i sodę) wymieszaj, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstaw na 15 minut.

Nieprzywierającą, teflonową patelnię rozgrzej (możesz delikatnie natłuścić ją olejem, a następnie zebrać jego nadmiar ręcznikiem papierowym). Nakładaj chochelką do zupy porcje ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto na dnie patelni.

Smaż, aż na cieście pojawią się małe "dziurki",a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę. Podawaj, wg uznania na ciepło lub zimno np. ze słodkim twarożkiem lub konfiturą.

Kategorie przepisów